Pierogi z ziemniakami i boczkiem – Przygotowane według tego, sprawdzonego przepisu są najlepsze.

Pierogi mogą mieć wiele smaków i niezliczoną ilość nadzienia. Można je przygotować w wersji na słodko i na wytrawnie.

 

Dziś skupię się na wersji wytrawnej, więc poznaj genialny przepis na idealne pierogi z ziemniakami i boczkiem. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 100-150 ml gorącej wody
  • 3 szklanki mąki
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

 

SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane i umyte, surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2. Obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę, boczek na cienkie paski.

3. Boczek z cebulką, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do czasu, aż się zarumienią.

 

4. Teraz, na patelnię dodaj starte ziemniaki i smaż do miękkości do czasu, aż woda z nich odparuje (ok. 10-15 minut). Dopraw do smaku solą, pieprzem i odstaw do wystygnięcia.

 

5. W tym czasie, przygotuj ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 jajka, 1 żółtko, masło i sól. Na koniec dodawaj porcjami wodę, mieszaj i zagnieć lekkie, delikatne ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 15 minut.

 

6. Gotowe ciasto, przełóż na blat roboczy i rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsyp je mąką.

 

7. Z ciasta wytnij kółka o dowolnej wielkości, np. szklanką. Na każdy wycięty krążek nałóż porcję farszu i sklej dobrze wszystkie brzegi.

 

8. Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty. Gotowe!

 

 

Pierogi z ziemniakami i boczkiem podawaj na ciepło, polane usmażonym boczkiem z cebulką lub podsmażone na patelni z odrobiną masła.

W moim domu, te pierogi nigdy nie zostają, ale gdyby Tobie tak się zdarzyło, zawsze możesz je podgrzać.

Każdy lubi pierogi, bez względu na to, jakie nadzienie w sobie kryją. Ja od wielu lat, oprócz pierogów z kapustą i grzybami, gotuję również te z ziemniakami i boczkiem na święta. Muszę dodać, że moja rodzina je uwielbia i znikają ze stołu błyskawicznie.

 

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chętnie poznajesz nowe smaki i sposoby przygotowania pysznych, tradycyjnych dań – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smacznego!

 

 

 

 

error: Content is protected !!