Pierogi z ziemniakami i boczkiem – Przygotowane według tego, sprawdzonego przepisu są najlepsze.
Pierogi mogą mieć wiele smaków i niezliczoną ilość nadzienia. Można je przygotować w wersji na słodko i na wytrawnie.
Dziś skupię się na wersji wytrawnej, więc poznaj genialny przepis na idealne pierogi z ziemniakami i boczkiem. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
100-150 ml gorącej wody
-
3 szklanki mąki
-
50 g masła
-
1 żółtko
-
2 jajka
-
1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
-
1 kg ziemniaków
-
150 g wędzonego boczku
-
2 cebule
-
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte, surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę, boczek na cienkie paski.
3. Boczek z cebulką, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do czasu, aż się zarumienią.
4. Teraz, na patelnię dodaj starte ziemniaki i smaż do miękkości do czasu, aż woda z nich odparuje (ok. 10-15 minut). Dopraw do smaku solą, pieprzem i odstaw do wystygnięcia.
5. W tym czasie, przygotuj ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj 2 jajka, 1 żółtko, masło i sól. Na koniec dodawaj porcjami wodę, mieszaj i zagnieć lekkie, delikatne ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na 15 minut.
6. Gotowe ciasto, przełóż na blat roboczy i rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto przykleja się do wałka, podsyp je mąką.
7. Z ciasta wytnij kółka o dowolnej wielkości, np. szklanką. Na każdy wycięty krążek nałóż porcję farszu i sklej dobrze wszystkie brzegi.
8. Gotuj pierogi we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty. Gotowe!
Pierogi z ziemniakami i boczkiem podawaj na ciepło, polane usmażonym boczkiem z cebulką lub podsmażone na patelni z odrobiną masła.
W moim domu, te pierogi nigdy nie zostają, ale gdyby Tobie tak się zdarzyło, zawsze możesz je podgrzać.
Każdy lubi pierogi, bez względu na to, jakie nadzienie w sobie kryją. Ja od wielu lat, oprócz pierogów z kapustą i grzybami, gotuję również te z ziemniakami i boczkiem na święta. Muszę dodać, że moja rodzina je uwielbia i znikają ze stołu błyskawicznie.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i chętnie poznajesz nowe smaki i sposoby przygotowania pysznych, tradycyjnych dań – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Smacznego!