Zapiekanka po francusku – Pyszne, sycące i genialne danie, którym zachwycisz każdego.

Pyszne sycące danie, które przygotujesz szybko i z łatwo dostępnych produktów. Genialna zapiekanka jest idealnym daniem obiadowym lub oryginalną przystawką na świąteczny stół. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g ziemniaków
  • 400 g kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 200 g twardego sera
  • 250 ml śmietany 18%
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • sól, pieprz do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potem odcedź je, odparuj i ugnieć z masłem i mlekiem na gładkie puree.

2. Pieczarki umyj, oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem do czasu, aż cała woda z nich odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

3. Teraz, umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym kurczaka, podsmaż do miękkości z pokrojoną w kosteczkę cebulą.

4. Połącz ze sobą fileta z cebulką i pieczarkami, wymieszaj i dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu przez 5-7 minut.
Na tarce o grubych oczkach, zetrzyj ser.

 

5. W naczyniu żaroodpornym, układaj warstwami najpierw ziemniaki, potem pieczarki z cebulką i kurczakiem, a na wierzchu posyp obficie startym serem.Umieść równomiernie tłuczone ziemniaki w naczyniu do pieczenia, rozłóż grzyby z mięsem na wierzchu i posyp startym serem.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10 minut. Gotowe!

 

Zapiekankę po francusku podawaj na gorąco, posypaną pokrojonymi, świeżymi ziołami. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!