Mannik czekoladowy – Pyszny, lekki i szybki deser bez jajek. Nie odmówisz sobie takiej przyjemności.

Pyszny, lekki i zdrowy deser, którego nie sposób odmówić ani sobie, ani swoim bliskim. Polecam wszystkim łasuchom, ceniącym swój czas spędzony w kuchni i lubiącym genialne, zdrowe, szybkie i oryginalne, domowe wypieki. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna – 200 g
  • Kasza manna – 200 g
  • Woda – 180 ml
  • Cukier – 180 g
  • Kakao – 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Cukier waniliowy – 10 g
  • Olej słonecznikowy – 120 ml
  • Rodzynki do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj kaszę mannę z cukrem i cukrem waniliowym. Potem, dodaj wodę, wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny (możesz przygotować sobie kaszę rano, przykryć folią i przechować w lodówce).

 

2. Po tym czasie, dodaj olej słonecznikowy i kakao. Dokładnie wymieszaj składniki.

 

3. Na koniec, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rodzynki. Dobrze wymieszaj.

 

4. Formę wysmaruj olejem i oprósz mąką. Przełóż do formy masę i lekko ją wygładź.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 40-50 minut. Gotowość, sprawdzaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj mannika cukrem pudrem lub polej czekoladową polewą. Możesz również przekroić go na dwie części i przełożyć ulubionym dżemem i owocami lub kremem. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!