Kotlety mielone po żydowsku – Takich jeszcze nie jadłaś. Cały sekret tkwi w genialnym sosie.

Jednak kotlety mielone po żydowsku są niezwykłe, zarówno pod względem smaku jak i sposobu podania i użytych składników.

 

 

Ponieważ cała moja rodzina je lubi, przygotowuję je na obiad bardzo często i chętnie wyszukuję różnych oryginalnych przepisów z mięsem mielonym w roli głównej. Muszę przyznać, że te kotlety mnie urzekły i z prawdziwą przyjemnością robię je ponownie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA KOTLETY:
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowiny
  • 0,5 szklanki surowego ryżu
  • 1 kromka chleba
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • pęczek pietruszki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

 

SKŁADNIKI PANIERKI:
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • olej słonecznikowy

 

SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta zmielonego czarnego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeśli kupiłaś mięso w całości, zmiel je w maszynce do mięsa.

2. Obranego i umytego ziemniaka, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

3. Z kromki chleba oddziel miąższ od skórki, namocz chwilę w wodzie i wyciśnij.

4. Drobno pokrój natkę pietruszki ( możesz ją zblendować razem z cebulą).

 

5. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj ze sobą dokładnie i dopraw do smaku solą.

 

6. Z uzyskanej masy mięsnej, uformuj średniej wielkości kulki.

 

7. Obtocz wszystkie kulki najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w kaszy.

8. Usmaż kotleciki na złoty kolor z każdej strony, na rozgrzanej patelni z olejem.

 

9. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.

10. W tym czasie, przygotuj aromatyczny sos: Na rozgrzanej patelni z 3-4 łyżkami oleju, podsmaż przyprawy przez ok. 1 minutę. Potem dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż kotleciki do garnka, dodaj przyprawy z koncentratem i zalej wszystko gorącym bulionem. Gotuj wszystko kilka minut, a jeśli jest taka potrzeba – dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

11. Teraz przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu przez 35-40 minut. Po tym czasie, zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z puree ziemniaczanym i buraczkami. Smacznego!

 

 

error: Content is protected !!