Domowa Kremówka – Znakomity deser z pysznym, aksamitnym kremem. To ciasto zostanie z Tobą na dłużej.

Jeśli brakuje Ci pomysłu, na smaczny deser do filiżanki popołudniowej kawy lub herbaty, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Doskonała Kremówka z delikatnym ciastem i aksamitnym kremem, nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym. Szybki, prosty i smaczny deser wykonasz w zaledwie 15 minut i zniknie ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki tortowej
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka płynnego miodu

 

Składniki na krem:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • mleko
  • 3 żółtka jajek
  • cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu bez gotowania (instant)

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania ciasta: Wszystkie składniki, wymieszaj mikserem na jednolitą, gładką masę.

2. Przygotuj dwie, takiej samej wielkości blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia. Do jednej blaszki wlej więcej ciasta, do drugiej mniej. Grubsze ciasto będzie spodem, cieńsze natomiast wierzchem kremówki.

 

3. Piecz oba ciasta w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 10-15 minut.

4. W tym czasie przygotuj krem: Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a kiedy zacznie gęstnieć, dodaj żółtka i miękkie masło. Wymieszaj dokładnie mikserem.

 

5. W osobnej misce, ubij na sztywno śmietankę z pozostałym cukrem.

6. Na upieczone i przestudzone ciasto, wyłóż przygotowany krem budyniowy na grubsze ciasto i równomiernie je rozprowadź na całej powierzchni.

 

7. Na warstwę kremu, rozłóż na całej powierzchni ubitą z cukrem śmietanę i wygładź.

8. Na koniec, przykryj całość cienkim ciastem i przed podaniem, posyp całość cukrem pudrem. Kremówkę przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!