Ogromną rolę w tym przepisie, odgrywa zwykła folia aluminiowa która sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Teraz, piekę ją zawsze tylko w ten sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, przypraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
2. Dodaj trochę oleju i natrzyj mięso.
3. Obrany czosnek, pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na filetach.
4. Miskę z mięsem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
5. Po tym czasie, wyjmij filety z lodówki, zawiń w folię aluminiową i przełóż do naczynia żaroodpornego.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30–35 minut. Stopień gotowości, sprawdzaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.
7. Jeśli lubisz złocistą skórkę, wyjmij naczynie z piekarnika i odkryj folię. Piecz kolejne 10 minut. Dla podbicia smaku fileta, możesz do sosu, powstałego podczas pieczenia, dodać odrobinę startej skórki pomarańczy.