Przepisy kulinarne Kapuśniak z Mięsem – Aromatyczna zupa, która rozgrzeje i nasyci. Ten smak zostanie z Wami na dłużej Last updated maj 30, 2024 1 629 Każda zupa jest pełna witamin i wartości energetycznych, których często brakuje nam w codziennej diecie. Pyszny i niezwykle sycący, mięsny kapuśniak nie tylko rozgrzewa, ale też zaskakuje smakiem i prostotą wykonania. Taka zupa doskonale zaspokoi głód, rozgrzeje podczas zimowych chłodów i dostarczy energii do działania na resztę dnia. Do dzieła! SKŁADNIKI 300 g mięsa wieprzowego 600 g mięsa drobiowego wędzone kiełbaski 50 g smalcu 500 g kapusty kiszonej 2 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki kminek, cukier i sól do smaku PRZYGOTOWANIE 1. Umyj, oczyść i pokrój mięso oraz kiełbasę wędzoną na małe kawałki. 2. Rozgrzej smalec na patelni o grubym dnie i usmaż mięso drobiowe i wieprzowe na dużym ogniu na złoty kolor. Kiełbasę dodaj na samym końcu. 3. Pod koniec smażenia, dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, mieszając jeszcze przez 2 minuty. 4. Posyp mięso papryką, wymieszaj i zalej wrzącą wodą, aby całkowicie przykryła mięso. Następnie przełóż wszystko do wysokiego garnka. 5. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewaj wodę lub bulin warzywny. 6. Pokrój małe ziemniaki na ćwiartki i dodaj do garnka. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. 7. Na koniec, dodaj kapustę kiszoną, czosnek, kminek, cukier i sól. Gotuj do miękkości. 8. Podawaj na gorąco z łyżką śmietany i ozdobioną zieleniną. Smacznego! Pięknie i smacznie, podana może być również w chlebku. Tak podanego kapuśniaka nie odmówi nikt!