Piernik miodowy – Niezwykle smaczny i aromatyczny. Tego smaku długo nie zapomnisz, a bliskich z pewnością zachwycisz

Uwielbiam pierniki, a w szczególności te z pysznym owocowym nadzieniem. Odkąd dostałam ten przepis od przyjaciółki, zawsze piekę go tylko w ten sposób.

 

Genialnie prosty w przygotowaniu, pyszny piernik miodowy z nadzieniem morelowym, całkowicie zawładnął sercami moich bliskich. Piekę go bardzo często na różne okazje, ale na świątecznym stole nie może ich nigdy zabraknąć. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 430-450g
  • Cukier 150 g
  • Masło 125 g
  • jajko 2 szt.
  • Dżem morelowy 5 łyżek
  • Miód 4 łyżki
  • Woda 4 łyżki
  • Soda 1 łyżeczka
  • Cynamon 0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa 0,25 łyżeczki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W kąpieli wodnej, wymieszaj 100 g cukru z miodem, jajkami, masłem, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową. Często mieszając poczekaj, aż składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą.

2. Następnie, zdejmij mieszankę z ognia i stopniowo, małymi porcjami dodawaj mąkę. Gdy zacznie gęstnieć, przełóż je na blat roboczy i zagnieć – ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Gotowe ciasto, podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasta na papierze do pieczenia posypanym mąką na grubość 3-5 mm. Pierwsze ciasto, przełóż wraz z papierem na blaszkę do pieczenia i wysmaruj dżemem morelowym – zachowując marginesy z brzegów ciasta.

4. Teraz, przykryj całość drugim ciastem i wyrównaj brzegi. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 15 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!

 

6. W tym czasie, rozpuść w wodzie pozostały cukier i przygotowanym lukrem, wysmaruj całego piernika z wierzchu. Gdy całkowicie zastygnie, pokrój w dowolny sposób, np: w kwadraty lub w romby. Smacznego!

error: Content is protected !!