Wystarczy kilka zwykłych składników, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni i kilkanaście minut poświęconych w kuchni, aby do popołudniowej herbatki lub kakao, zaserwować pyszny i zdrowy, domowy deser dla każdego. Do dzieła!
1. Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
2. Teraz, wrzuć jabłka na rozgrzaną patelnię z 25 g masła, dodaj 2 łyżki cukru, wanilinę i duś na małym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Potem zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia.
3. W misce, wymieszaj 3 łyżki do kefiru w temperaturze pokojowej z cukrem i żółtkami.
4. W osobnej misce, wymieszaj 120 g miękkiego masła ze szczyptą soli, proszkiem, a kiedy się połączą dodaj mieszankę kefirową. Dokładnie wszystko wymieszaj – ugnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.
5. Po tym czasie, podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość 3-5 mm.
6. Przygotowane wcześniej nadzienie jabłkowe, również podziel na dwie części. Na każdą część ciasta, ułóż część nadzienia i zawiń ciasno w rulon. Następnie, każdy pokrój na 7 kawałków. Przełóż je na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmaruj roztrzepanym żółtkiem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 30 minut. Gotowe!