Zestaw pysznych i zdrowych warzyw w aromatycznym sosie, zachwycił już moich bliskich, rodzinę i wielu, zaproszonych gości. Efektowna zapiekanka, która smakuje obłędnie, nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym i zachwyci każdego bez wyjątku. Przygotuj się więc na pochwały i do dzieła!
1. Sparzone i obrane ze skórki 2 pomidory, pokrój w kosteczkę.
2. Paprykę w różnych kolorach, upiecz w całości (wraz z ogonkiem) w piekarniku. Po upieczeniu, paprykę obierz ze skórki i pokrój miąższ bez pestek w kosteczkę.
3. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, a następnie dodaj pokrojone pomidory i paprykę. Gotuj całość przez 10 minut.
4. Po tym czasie, dopraw do smaku solą, pieprzem i gotuj przez kolejne 5 minut.
5. Bakłażana pokrój w cienkie plasterki posól i odstaw na 10 minut, a następnie opłucz w wodzie – aby nie był gorzki. Duże pomidory i młodą cukinię, pokrój w cienkie plasterki. W miseczce, wymieszaj olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, pieprzem i solą.
6. Do naczynia żaroodpornego, przełóż równomiernie mieszankę gotowanych pomidorów i papryki, a na niej poukładaj naprzemiennie pokrojone w cienkie plasterki warzywa. Na koniec, polej całość mieszanką przypraw z czosnkiem.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 1 godzinę. Na kilka minut przed końcem pieczenia, posyp obficie ratatouille startym na tarce o drobnych oczkach serem. Gotowe!