Niskokaloryczne sałatki z buraków, które możesz jeść zawsze bez wyrzutów sumienia. Jedz i chudnij każdego dnia
Burak to zdrowe warzywo pełne korzystnych dobrodziejstw, wspomagających proces odchudzania.
Regularne spożywanie buraków, wspomaga również pracę jelit i przyśpiesza metabolizm, więc im częściej go jesz tym szybciej chudniesz. Można z niego przygotować pyszne i zdrowe zupy, przekąski, chłodniki i oczywiście sałatki.
Polecam jak najszybciej włączyć go do codziennej diety, ze względu na zawartość witamin z grupy B oraz A,C, E, H, PP a także potas, cynk, żelazo, magnez, wapń, fosfor, jod, kwas foliowy i błonnik.
Poznaj kilka propozycji na smaczne, zdrowe i szybkie sałatki z burakiem w roli głównej, które są do tego niskokaloryczne:
Sałatka z buraka, suszonymi śliwkami i orzechami
SKŁADNIKI:
-
burak (gotowany lub pieczony)
-
100 g orzechów włoskich
-
2 ząbki czosnku
-
2 śliwki suszone
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki namocz w wodzie, przez co najmniej 30 minut. Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Na koniec, dodaj posiekane wcześniej orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą, jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Sałatka fitness
SKŁADNIKI:
-
2 buraki
-
250 g świeżej kapusty
-
jabłko
-
marchewka
-
cebula
-
3 łyżki oleju roślinnego
-
sól do smaku
-
zioła (opcjonalnie do smaku)
PRZYGOTOWANIE:
Buraki, marchewkę i jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Potem, dodaj poszatkowaną drobno kapustę, dopraw do smaku solą i ziołami. Na koniec, dodaj olej, ocet i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Sałatka z burakiem i ryżem
SKŁADNIKI:
-
burak (ugotowany)
-
150 g ryżu (ugotowanego)
-
oliwki 8 szt.
-
marchewka 1 szt.
-
łyżka kukurydzy (z puszki)
-
pół łyżeczki octu jabłkowego
-
łyżeczka sosu sojowego
-
łyżka oliwy z oliwek
-
świeże zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotuj, przestudź i przełóż do wygodnej miski. Następnie dodaj kukurydzę i starte na tarce o grubych oczkach buraki, marchewkę oraz oliwki. W osobnej miseczce, wymieszaj olej, ocet jabłkowy i sos sojowy.
Sałatkę podawaj polaną sosem, bezpośrednio przed jej spożyciem. Smacznego!
Sałatka pędzel
SKŁADNIKI:
-
burak
-
marchewka
-
pół korzenia selera
-
pół główki małej kapusty
-
dwie łyżki sezamu
-
łyżka soku z cytryny
-
sól
-
świeże zioła
PRZYGOTOWANIE:
Do wygodnej miski, zetrzyj na tarce o grubych oczkach buraki, seler i marchew, kapustę drobno poszatkuj. Potem, polej sokiem z cytryny, olejem, dodaj posiekane zioła i dopraw do smaku według uznania. Wymieszaj i gotowe!