1. Ziemniaki wyczyść i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Do mięsa mielonego, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dopraw do smaku solą, pieprzem i dobrze wymieszaj.
2. Mięso mielone z cebulką, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy. Jeśli mięso będzie zbyt suche, podlej je odrobiną wody.
3. Ugotowane, odcedzone i obrane ze skórki ziemniaki, ugnieć na gładkie puree z masłem.
4. Formę (np. tortownicę ze zdejmowanym bokiem), wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj olejem. Potem na jej dno wyłóż równomiernie połowę ugniecionych ziemniaków i lekko je wygładź.
5. Następnie wyłóż równomiernie mięso mielone i pozostałe ziemniaki. Ponakłuwaj w kilku miejscach nożem i w powstałe otworki wlej kwaśną śmietanę. Wierzch zapiekanki, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut na złoty kolor. Gotowe!