Pączki czosnkowe z ciasta drożdżowego, według tego sprawdzonego przepisu to nie tylko świetne jedzenie, ale również możliwość wykorzystania zwyczajnych produktów, które zawsze masz pod ręką. Mogę zapewnić, że z przygotowaniem pączków czosnkowych poradzi sobie nawet najmniej doświadczona Pani domu, a efekt zachwyci każdego bez wyjątku. Do dzieła!
1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj, sól, cukier i wymieszaj. Potem dodaj przesianą mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
2. Doprowadź do wrzenia 500 ml oleju w garnku. Z ciasta uformuj małe kulki, do garnka z olejem wrzuć masło i smaż z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.
3. W małej misce, wymieszaj 30 ml oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli. Przygotowaną mieszanką, wysmaruj pączki. Gotowe!