Jak cenna dla naszego organizmu jest miedź i w jakich produktach znajdziemy jej najwięcej. Poznaj niezwykłe właściwości i korzystny wpływ na nasze zdrowe życie
Nasz organizm stale potrzebuje uzupełnienia witamin i ogrom wszelkich składników odżywczych. Niedobór niektórych, może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Dużo już wiemy na temat wapnia, magnezu, kwasów tłuszczowych omega-3 i fosforu, ale problemy z układem kostnym oraz nadmierne wypadanie włosów, można w dużej mierze przypisać niedoborom miedzi. Poznaj więc znaczenie tego pierwiastka w naszej diecie i dowiedz się, które produkty zawierają jej najwięcej.
O tym, jak ważne jest uzupełnianie miedzi w organizmie, dowiedziałam się przypadkiem. Kilka lat temu, moje włosy wypadały w bardzo niepokojącym tempie i sięgnęłam po serię najróżniejszych witamin, które miały mi pomóc pozbyć się tej uciążliwej dolegliwości. Niestety nie przyniosło to żadnego efektu, więc zdecydowałem się na wizytę u specjalisty. Po wnikliwych badaniach okazało się, że odpowiedzialny za to jest właśnie niedobór miedzi. Trzeba jednak pamiętać, że z kolei nadmiar tego pierwiastka jest dość toksyczny, dlatego powinien być uzupełniany w sposób naturalny, a posiadają ją tylko niektóre produkty spożywcze.
Jakie właściwości ma miedź i jakie produkty ją zawierają
Miedź jest kofaktorem grupy niebiałkowych części enzymów, które aktywnie uczestniczą w takich procesach jak:
-
w produkcji energii w komórkach;
-
w syntezie kolagenu w stawach, włosach i skórze;
-
bierze udział w metabolizmie żelaza;
-
wspomaga funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego;
-
wspomaga aktywną produkcję przeciwutleniaczy;
-
wspomaga produkcję melaniny, mającej wpływ na kolor skóry i włosów.
Jakie są objawy niedoboru miedzi?
Skóra
Wbrew pozorom, elastyczność skóry zależy również od prawidłowej zawartości miedzi. Pierwiastek ten, aktywnie uczestniczy w produkcji kolagenu i elastyny. A dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym pomaga szybko wyeliminować wszelkiego rodzaju wysypki skórne.
Tkanka kostna
Wraz z wiekiem i w okresie menopauzy, gęstość mineralna kości znacznie się zmniejsza. Aby je wspomóc, staraj się dostarczać wymaganą ilość pierwiastka w codziennych posiłkach.
Układ sercowo-naczyniowy
Brak miedzi, może prowadzić do poważnej patologii, która polega na znacznym powiększeniu się serca. Miedź, normalizuje poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu.
Odporność
Niedobór miedzi, wpływa również na naszą odporność. Miedź zwiększa wydzielanie cytokiny IL-2, przywraca liczbę i funkcję limfocytów T.
W jakich produktach znajdziesz drogocenną miedź?
Należy pamiętać, że zaledwie 1 g tego pierwiastka śladowego, może spowodować poważne zatrucie. Dlatego musisz tak skomponować swoją dietę, aby pierwiastek w jego naturalnej postaci znalazł się w stałym, dziennym jadłospisie. A zawierają ją takie produkty jak:
-
wątróbka (wystarczy 200-300 g tygodniowo)
-
owoce morza (zwłaszcza kalmary)
-
warzywa o ciemnozielonych liściach, grzyby, awokado, suszone owoce
-
orzechy
-
rośliny strączkowe
-
ser kozi
-
produkty sojowe
-
czekolada, kakao
-
woda mineralna
Niezwykle ważne jest również to, że oprócz dostarczania miedzi do organizmu, należy również zadbać o jego prawidłowym wchłanianiu. Najlepiej pomoże Ci w tym spożywanie sporej ilości białka. Pamiętaj również o regularnej kontroli i upewnij się, że 10-20% całego białka w Twoim organizmie to kolagen.