Kopiec kreta – Genialne ciasto, które idealnie sprawdzi się również na Twoim świątecznym stole

Pyszne ciasto według tego sprawdzonego przepisu, piekę już od wielu lat i zawsze smakuje wszystkim zaproszonym gościom.

 

Pięknie wygląda, dlatego też doskonale prezentuje się na każdym uroczystym i świątecznym stole. Moja rodzina i przyjaciele go uwielbiają, dlatego spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kakao

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 500 ml śmietanki (36%)
  • 300 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 budyń bananowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 śmietan-fix
  • banany

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj wszystkie składniki ciasta do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Gotowe ciasto, przełóż do formy o wymiarach 38 x 25 cm., przykrytej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 35 minut. Gotowość sprawdzaj wykałaczką lub drewnianym patyczkiem, a następnie pozwól mu wystygnąć.

 

3. Potem, odetnij 1,5 cm. ciasta od spodu i 1 cm. brzegów. Teraz na cieście, poukładaj równomiernie pokrojone w plasterki banany.

4. Czas na przygotowanie kremu: Ugotuj budyń, zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie, ubij śmietankę z fixem i połącz z wystudzonym budyniem i startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Dobrze wymieszaj.

 

5. Gotowy krem, ​​wyłóż na warstwę bananów i posyp całość pokruszonymi kawałkami, odciętego wcześniej ciasta. Gotowe!

 

Przed podaniem, schłodź ciasto lodówce, a następnie wołaj bliskich lub przyjaciół na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!