Biszkopt idealny – Lekki, puszysty i nie opada. Jest doskonały i tak pyszny, że świetnie smakuje bez żadnych dodatków

Przepis na doskonały biszkopt, znalazłam kilka lat temu w starym zeszycie mojej babci. Nawiasem mówiąc, znalazłam w nim wiele ciekawych przepisów na najróżniejsze dania, pyszne zupy z mojego dzieciństwa i oczywiście genialne ciasta i desery.
Nawet przez chwilę nie zawahałam się wypróbować go od ręki. Nie myliłam się, to najlepszy biszkopt jaki dotąd jadłam. Do dzieła!

 

Biszkopt klasyczny

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szt.  cukru waniliowego
  • 1 proszek do pieczenia
  • masło do smarowania formy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Żółtka 4 jajek, wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i olejem. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka jajek. Gotowe ciasto przełóż do formy, wysmarowanej masłem.

2. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Po tym czasie, sprawdzaj gotowość drewnianym patyczkiem i po upieczeniu, zostaw biszkopt w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

 

Rodzaj użytej formy nie ma znaczenia. Biszkopt doskonale nadaje się na bazę do ciast i tortów. Możesz z powodzeniem przekładać go ulubionym nadzieniem tj. dżem lub krem oraz galaretką z owocami.

 

Biszkopt kakaowy

 

SKŁADNIKI:
  • Cukier – 200 g
  • Mąka pszenna gładka – 100 g
  • Kakao w proszku – 50 g
  • Jajka – 4 sztuki
  • Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • Masło do smarowania formy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oddzielone od żółtek białka, schłodź w lodówce. Żółtka natomiast, ubij ze 100 g cukru. Następnie, ubij schłodzone białka, zaczynając ubijanie na najniższych obrotach miksera, potem stopniowo je zwiększaj dodając stopniowo pozostały cukier. Po uzyskaniu sztywnej, białej piany, dodaj ubite żółtka i wymieszaj delikatnie łyżką od dołu do góry, aby piana nie opadła.

2. Teraz, małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto, przełóż do formy wysmarowanej masłem.

3. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni C, przez 30-40 minut. Gotowe!

 

Pamiętaj! Nigdy nie otwieraj drzwiczek piekarnika przed upływem czasu pieczenia, w przeciwnym razie biszkopt opadnie. Biszkopt pozostaw w formie do całkowitego wystygnięcia, a dopiero potem wyjmij z formy. Smacznego!

error: Content is protected !!