Biszkopt idealny – Lekki, puszysty i nie opada. Jest doskonały i tak pyszny, że świetnie smakuje bez żadnych dodatków
Przepis na doskonały biszkopt, znalazłam kilka lat temu w starym zeszycie mojej babci. Nawiasem mówiąc, znalazłam w nim wiele ciekawych przepisów na najróżniejsze dania, pyszne zupy z mojego dzieciństwa i oczywiście genialne ciasta i desery.
Nawet przez chwilę nie zawahałam się wypróbować go od ręki. Nie myliłam się, to najlepszy biszkopt jaki dotąd jadłam. Do dzieła!
Biszkopt klasyczny
SKŁADNIKI:
-
200 g cukru
-
200 g mąki pszennej
-
4 jajka
-
1 łyżka wody
-
1 łyżka oleju
-
1 szt. cukru waniliowego
-
1 proszek do pieczenia
-
masło do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Żółtka 4 jajek, wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i olejem. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka jajek. Gotowe ciasto przełóż do formy, wysmarowanej masłem.
2. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Po tym czasie, sprawdzaj gotowość drewnianym patyczkiem i po upieczeniu, zostaw biszkopt w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Rodzaj użytej formy nie ma znaczenia. Biszkopt doskonale nadaje się na bazę do ciast i tortów. Możesz z powodzeniem przekładać go ulubionym nadzieniem tj. dżem lub krem oraz galaretką z owocami.
Biszkopt kakaowy
SKŁADNIKI:
-
Cukier – 200 g
-
Mąka pszenna gładka – 100 g
-
Kakao w proszku – 50 g
-
Jajka – 4 sztuki
-
Proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
-
Masło do smarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. Oddzielone od żółtek białka, schłodź w lodówce. Żółtka natomiast, ubij ze 100 g cukru. Następnie, ubij schłodzone białka, zaczynając ubijanie na najniższych obrotach miksera, potem stopniowo je zwiększaj dodając stopniowo pozostały cukier. Po uzyskaniu sztywnej, białej piany, dodaj ubite żółtka i wymieszaj delikatnie łyżką od dołu do góry, aby piana nie opadła.
2. Teraz, małymi porcjami dodawaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto, przełóż do formy wysmarowanej masłem.
3. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni C, przez 30-40 minut. Gotowe!