Sałatka warstwowa – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Ekspresowa przystawka na każdy uroczysty i świąteczny stół

Sałatki według tego sprawdzonego przepisu wprost nie można nie pokochać i to od pierwszego kęsa. Tanie i łatwo dostępne składniki oraz szybkość i prostota jej wykonania sprawia, że z przyjemnością zaserwujesz ją bliskim, kiedy tylko będą mieli na to ochotę.

 

Lekka sałatka i zarazem sycący posiłek dla całej rodziny, polecam wszystkim miłośnikom smacznych przekąsek na każdą okazję. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g marynowanych pieczarek
  • 70 g żółtego sera
  • 3 ziemniaki
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 marchewka
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jajka ugotuj na twardo, ziemniaki do miękkości. Potem wystudź, ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a jajka w kosteczkę. Pamiętaj, że jest to sałatka warstwowa, więc składniki układaj w osobnych miseczkach.

2. Jako pierwszą warstwę ułóż ziemniaki i dopraw je solą. Następnie, wysmaruj warstwą majonezu. Kolejną warstwą, będzie kiełbasa, pokrojona w kostkę lub w cienkie paski.

 

3. Na warstwie kiełbasy, ułóż pokrojone i kolejną warstwę majonezu. Teraz, czas na pokrojonego w kostkę ogórka i marchewki startej na tarce o grubych oczkach, wysmarowanych majonezem oraz pokrojone w kostkę pieczarki, wysmarowane majonezem.

4. Ostatnią warstwą jest ser, starty na tarce o grubych oczkach. Gotowe!

 

Przed podaniem, schłodź sałatkę w lodówce i udekoruj według uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!