Próbowałam już wielu przepisów i z wielu dostępnych źródeł, jednak ten jest wyjątkowy zarówno pod względem prostoty i szybkości wykonania, jak i genialnej, chrupiącej skórki na zewnątrz.
Moi bliscy, chętnie jedzą go na śniadanie z samym masłem i do smaku nie potrzebują już nic więcej. Do dzieła!
1. W małej ilości wody, rozpuść drożdże z cukrem pudrem i odstaw na 15 minut. W osobnej misce, wymieszaj 800 g przesianej mąki z solą i pieprzem.
2. Pozostałą letnią wodę wymieszaj z mieszanką drożdży, a następnie stopniowo dodawaj suche składniki. Dobrze wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części – wystarczy na 2 bochenki chleba.
3. Każdą część ciasta z osobno, ponownie zagnieć na blacie posypanym mąką i uformuj bochenki o dowolnym kształcie. Ułóż jena blaszce przykrytej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie, zwilż wierzch bochenków wodą i posyp kminkiem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 220 ° C, przez 30 minut. Gotowe!