Kremowy deser na herbatnikach – Idealne do filiżanki aromatycznej, popołudniowej kawy lub herbaty i przygotujesz w zaledwie 15 minut

Ten pyszny deser, możesz przygotować zarówno ze spodem z herbatników jak i bez. Pięknie prezentuje się również w ozdobnych szklankach, pucharkach oraz pokrojony na kawałki w formie ciasta.

 

Niebanalna słodycz, puszyste i delikatne wnętrze sprawia, że nie można mu się oprzeć. Lepiej przygotuj od razu podwójną porcję, bo znika w tempie błyskawicznym. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • Herbatniki maślane
  • Kawa – do namaczania

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • śmietana – 500 g
  • mleko skondensowane – 300 g
  • woda – 150 ml
  • 1 bita śmietana w sprayu
  • żelatyna – 1 opakowanie

 

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 200 g czekolady

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na dnie formy przykrytej folią spożywczą, poukładaj herbatniki namoczone wcześniej w kawie rozpuszczalnej, mleku lub kakao.

2. W wygodnej misce, ubij śmietankę ze skondensowanym mlekiem i bitą śmietaną. Następnie, dodaj żelatynę rozpuszczoną wcześniej w niewielkiej ilości ciepłej wody.

3. Gotowy krem, wyłóż równomiernie na warstwie herbatników.

4. Pokruszoną czekoladę, rozpuść w kąpieli wodnej ze śmietanką do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Gotową polewą, polej cały deser z wierzchu. Gotowe!

 

Gdy czekolada całkowicie zastygnie, schłodź deser w lodówce. Potem podziel na porcje i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!