Udka kurczaka z cebulą w śmietanie – Genialne danie mięsne dla całej rodziny i na każdą okazję. Obok nich nikt nie przejdzie obojętnie

Genialnie proste, smaczne i ekspresowe pełne danie obiadowe dla całej rodziny, polecam wszystkim miłośnikom drobiu.

 

Obiad przygotowany z kurczakiem w roli głównej to zdrowy i pyszny posiłek zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. W moim domu, drób gości na stole bardzo często i nikogo nie
muszę wołać do stołu dwa razy. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 150 ml słodkiej śmietanki
  • 100 g sera Cheddar
  • 8 szt. udek kurczaka bez skóry
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Uda kurczaka umyj, oczyść i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

2. Teraz, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, polej oliwą z oliwek i wetrzyj mieszankę w mięso.

3. Następnie, dodaj obraną i pokrojoną w piórka cebulę.

4. A na koniec, obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość zalej słodką śmietanką i przykryj naczynie folią aluminiową.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45 minut.

 

6. Po tym czasie, zdejmij folię i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Piecz przez kolejne 10 minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami i posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!