Ciasteczka jogurtowe – Pięknie wyglądają i ozdabiają każdy świąteczny stół. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Genialny przepis na pyszne ciasteczka jogurtowe bez jajek, które urzekły moich bliskich i rodzinę od pierwszego kęsa.

 

Odkąd upiekłam je pierwszy raz, zawsze goszczą na moim świątecznym stole. Bez nich, moi bliscy nie wyobrażają sobie żadnej uroczystości. Wprost rozpływają się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • dżem
  • cukier puder do posypania

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj przesianą mąkę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Potem, dodaj jogurt i miękkie masło, wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformuj kulkę i zawiń ją w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.

2. Po tym czasie, wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie roboczym. Wytnij dowolne kształty i poukładaj je na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 10-15 minut w zależności od grubości i wielkości ciasteczek. Gotowe!

 

Gotowe ciasteczka po wystudzeniu, przełóż ulubionym dżemem i sklej. Możesz je również dowolnie ozdobić roztopioną czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!