Prostota i szybkość przygotowania smacznego dania mięsnego sprawia, że z przyjemnością eksperymentuję w kuchni i próbuję nowych przepisów. Dla pochwał bliskich zwyczajnie…warto. Do dzieła!
1. Kapustę drobno poszatkuj, obraną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż warzywa do głębokiej miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 2-3 minuty.
2. Następnie, odcedź kapustę z cebulą na sitku i wymieszaj z mięsem mielonym oraz posiekaną natką pietruszki.
3. Teraz, dodaj jajko, kwaśną śmietanę (lub majonez), mąkę, sodę, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.
4. Z masy mięsnej, uformuj zgrabne kotleciki i poukładaj je na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 °C, przez 30 minut – na złoty kolor. Gotowe!