Schab na cebuli – Genialne danie obiadowe dla miłośników dań mięsnych. Tego smaku nie da się szybko zapomnieć

Brakuje Ci pomysłu na doskonałe danie mięsne ze schabem w roli głównej? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Doskonałe połączenie schabu z warzywami i aromatyczną cebulą sprawia, że nie można mu się oprzeć. Zachwyci smakiem każdego bez wyjątku. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 1 kg schabu
  • 300 – 400 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 4 cebule
  • 2-3 pomidory
  • sól
  • czarny pieprz mielony do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obrane 3 cebule, pokrój w piórka i ułóż na całej powierzchni, wysmarowanej olejem blaszki do pieczenia. Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab, pokrój w grube plastry i każdy ponacinaj dodatkowo w kształt siatki.

2. Ponacinane plastry schabu, dopraw do smaku solą, pieprzem z każdej strony i poukładaj na wierzchu cebuli.

3. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pozostałą cebulę pokrojoną w kosteczkę na złoty kolor, a następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i smaż razem do miękkości.

 

4. Gotowe pieczarki z cebulą, ułóż na plastrach schabu.

5. Na wierzchu, poukładaj pokrojone w plasterki pomidory.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut.

 

7. Po tym czasie, wyjmij mięso z piekarnika i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem. Piecz przez kolejne 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Gotowe!

 

Tak przygotowany schab, podawaj koniecznie na gorąco. Unoszący się w całym domu aromat podczas pieczenia, przywoła do stołu bliskich w błyskawicznym tempie. Smacznego!

error: Content is protected !!