Ziemniaczki z pieczarkami w rękawie – Z kilku podstawowych składników, doskonałe danie obiadowe w zaledwie 30 minut

Dania przygotowane w piekarniku są nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze. Dodatkowo, jeśli są przygotowane w rękawie, pozwalają zachować wszystkie swoje walory smaków oraz wartości odżywcze.

 

Pyszne ziemniaczki z pieczarkami i aromatycznym czosnkiem z rękawa w piekarniku, to genialny obiad lub dodatek do dań mięsnych na każdą okazję. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • ziemniaki – 1 kg
  • pieczarki – 400 g
  • marchewka – 1 szt.
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • koperek – suszony lub świeży

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Małe ziemniaki obierz ze skórki, umyj i pokrój w ósemki. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plasterki, a obraną marchewkę w cienkie talarki. Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek posiekaj. Przełóż wszystko do dużej miski, dodaj pieprz, sól, ulubione przyprawy i odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

2. Po tym czasie, przełóż warzywa z przyprawami do rękawa i zabezpiecz jego brzegi klipsami.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia, rozetnij rękaw i pozwól ziemniaczkom się nieco zarumienić. Gotowe!

 

Ziemniaczki z pieczarkami, podawaj na gorąco jako samodzielne danie obiadowe lub w towarzystwie ulubionej sztuki mięsa z zestawem pysznych surówek. Smacznego!

error: Content is protected !!