Filet w galarecie – Delikatne, kruche mięsko w pysznej i aromatycznej galarecie. Moi bliscy ją uwielbiają

W moim domu bezwzględnie króluje drób, ponieważ zarówno ja jak i wszyscy członkowie mojej rodziny wprost uwielbiamy kurczaka pod każdą postacią.

 

Doskonale łączy się ze wszystkimi dodatkami i warzywami, dlatego pole do popisów kulinarnych jest ogromne. Wędliny sklepowe, nawet te najlepszej jakości już się nam znudziły, dlatego z przyjemnością gotuję fileta w galarecie. Można zjeść ze smakiem pyszną przekąskę lub użyć cienkich plasterków na kanapki. Smakuje wyśmienicie, dlatego koniecznie musisz spróbować! Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg filetów z kurczaka
  • 30 g żelatyny
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym filety z kurczaka, pokrój w kostkę i przełóż do miski.

2. Następnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką mieloną paprykę. Na koniec, dodaj połowę posiekanej natki pietruszki i kopru oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Wszystko dobrze wymieszaj.

 

3. Teraz, przełóż mięso w przyprawach do rękawa i wypuść całe powietrze. Zabezpiecz brzegi klipsami.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut.

 

5. Po tym czasie, pozwól jej całkowicie wystygnąć i wstaw do lodówki na kilka godzin – do całkowitego stężenia. Gotowe!

 

Pyszny filet z kurczaka w galarecie, świetnie smakuje również z warzywami. Pięknie wygląda z kawałkami marchewki, pieczarkami i papryką. Na moim świątecznym stole nie może jej zabraknąć. Smacznego!

error: Content is protected !!