Bułeczki mleczne – Doskonałe na pyszne śniadanie dla bliskich. Najbardziej smakują bez żadnych dodatków

Doskonałe i aromatyczne, domowe wypieki to idealna propozycja dla miłośników świeżego pieczywa każdego dnia.

 

Obok tych bułeczek nikt nie przejdzie obojętnie, a na śniadanie przywoła bliskich cudowny zapach unoszący się w całym domu podczas pieczenia. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 850 g mąki pszennej
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu

 

NA WIERZCH:
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka octu
  • żółtko
  • sezam

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ciepłe mleko, wymieszaj z suszonymi drożdżami, dodaj całe jajka, żółtko, sól, roztopione masło, ocet oraz małymi porcjami przesianą mąkę. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Przełóż ciasto do miski, wysmarowanej olejem, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Gotowe ciasto, podziel na 16 równych części i każdą część rozwałkuj na cienki placek, a następnie zroluj. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie, poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia.

 

4. W miseczce, wymieszaj mleko z octem i żółtkiem. Wszystkie bułeczki z wierzchu, wysmaruj przygotowaną mieszanką i posyp sezamem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25 minut. Gotowe!

 

Upieczone bułeczki po wyjęciu z piekarnika, przykryj ściereczką na 10 minut. Po tym czasie, czas na degustację. Smacznego!

error: Content is protected !!