Dzięki marynacie, przygotowanej według tego sprawdzonego przepisu, pieczony kurczak zawsze jest soczysty i złocisty. To czy będzie miał chrupiącą skórkę, zależy wyłącznie od Ciebie. Jednak bez względu na to, smakuje wyśmienicie i nie ma sobie równych. Wprost rozpływa się w ustach. Do dzieła!
1. Udka kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw do smaku solą z każdej strony i odstaw.
2. W tym czasie, przygotuj marynatę: W dużej misce, wymieszaj majonez z keczupem, majerankiem i słodką papryką. Natrzyj dokładnie udka kurczaka marynatą i odstaw do marynowania na 2 godziny.
3. Po tym czasie, poukładaj udka w naczyniu żaroodpornym i delikatnie posyp na całej powierzchni mieloną papryczką chili.
4. Na koniec, posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przykryj naczynie.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby skórka się zarumieniła. Gotowość mięsa, sprawdzaj widelcem. Gotowe!
Pyszne, delikatne i soczyste udka, podawaj z puree ziemniaczanym i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!