Złocisty i soczysty kurczak – Swój doskonały smak zawdzięcza wyjątkowej marynacie. W takiej postaci nie ma sobie równych

Dania z kurczakiem w roli głównej są uniwersalne i ekspresowe, doskonale łączą się ze wszystkimi dodatkami i warzywami.

Dzięki marynacie, przygotowanej według tego sprawdzonego przepisu, pieczony kurczak zawsze jest soczysty i złocisty. To czy będzie miał chrupiącą skórkę, zależy wyłącznie od Ciebie. Jednak bez względu na to, smakuje wyśmienicie i nie ma sobie równych. Wprost rozpływa się w ustach. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki chilli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Udka kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw do smaku solą z każdej strony i odstaw.

2. W tym czasie, przygotuj marynatę: W dużej misce, wymieszaj majonez z keczupem, majerankiem i słodką papryką. Natrzyj dokładnie udka kurczaka marynatą i odstaw do marynowania na 2 godziny.

3. Po tym czasie, poukładaj udka w naczyniu żaroodpornym i delikatnie posyp na całej powierzchni mieloną papryczką chili.

4. Na koniec, posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przykryj naczynie.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby skórka się zarumieniła. Gotowość mięsa, sprawdzaj widelcem. Gotowe!

 

Pyszne, delikatne i soczyste udka, podawaj z puree ziemniaczanym i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!