Kilka podstawowych, tanich składników, które zawsze masz w swojej kuchni i genialna przekąska lub ciepła kolacja ląduje na Twoim stole. Leniwe zapiekanki z pieczarkami, polecam w szczególności wszystkim zapracowanym i mającym niewiele wolnego czasu na przygotowanie ciepłych i smacznych przekąsek dla swoich bliskich. Do dzieła!
1. Pieczarki oczyść i umyj, a następnie pokrój drobno. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła do miękkości.
2. Gdy woda całkowicie odparuje, dodaj obraną i pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dopraw do smaku solą, pieprzem i duś na wolnym ogniu kilka minut. Potem zdejmij z ognia i wystudź.
3. Po tym czasie, dodaj posiekany koperek, starty na tarce o grubych oczkach ser, pozostałe masło oraz śmietanę lub majonez. Dokładnie wymieszaj składniki.
4. Na kromki chleba, nałóż porcję farszu i rozsmaruj na całej powierzchni. Poukładaj je obok siebie na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 15 minut. Gotowe!
Pyszne leniwe zapiekanki z pieczarkami, doskonale smakują na śniadanie oraz ciepłą kolację. Sprawdzą się również jako lekka, aromatyczna i ciepła przekąska dla każdego. Smacznego!