Ciasteczka, według tego sprawdzonego przepisu piekę już od wielu lat. Zmieniając od czasu do czasu smak ich wnętrza, za każdym razem zachwycam swoich bliskich tak samo jak za pierwszym razem. Ze względu na szybkość i prostotę wykonania, polecam je w szczególności najmniej doświadczonym w kuchni Paniom domu. Do dzieła!
1. Miękkie masło utrzyj z cukrem, a następnie dodaj śmietanę, skórkę startą z pomarańczy ora stopniowo mąkę. Dokładnie wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto.
2. Gotowe ciasto, podziel na dwie części i zawiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Pierwszą część ciasta, rozwałkuj w kształt prostokąta i pokrój na paski o szerokości 6-8 cm. Wzdłuż dłuższego boku, nałóż ulubiony dżem i zroluj ciasno do środka. Gotowe ruloniki, pokrój na mniejsze kawałki. Te same czynności, wykonaj z drugą częścią ciasta.
4. Ciasteczka poukładaj obok siebie na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Gotowe!
Gdy całkowicie wystygną, posyp ciasteczka obficie cukrem pudrem. Smacznego!