Soczysty kurczak – Doskonały smak, dzięki wyjątkowej marynacie. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Niezwykle smaczny kurczak w wyjątkowej i aromatycznej marynacie, zachwycił smakiem moich bliskich, rodzinę i wszystkich zaproszonych gości.

Za każdym razem, dzieliłam się z nimi przepisem, a dziś dzielę się nim również z Wami. Tak przygotowany, wprost rozpływa się w ustach, zatem do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 700 g udka z kurczaka,
  • 200 ml kefiru naturalnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • sól do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Udka z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso, delikatnie ugnieć wałkiem do ciasta i przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. Teraz, dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Teraz, przygotuj marynatę: W wygodnym naczyniu, wymieszaj kefir z musztardą i przyprawami. Wysmaruj udka dokładnie marynatą i odstaw na co najmniej 1 godzinę.

3. Po tym czasie, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C, przez 50-60 minut. Gotowe!

 

Przygotowane mięso, podawaj na gorąco z ryżem lub ziemniakami. Świetnie smakuje również w towarzystwie surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!