Proste i szybkie w przygotowaniu danie mięsne na każdą okazję, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ćwiartki kurczaka umyj, usuń nadmiar tłuszczu i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, podziel je na dwie części.
2. W misce, wymieszaj sos pomidorowy lub pastę paprykową z 1 łyżką oleju słonecznikowego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Przygotowaną marynatą, natrzyj dokładnie kurczaka i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
4. W tym czasie, obraną cebulę pokrój w piórka, kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dopraw do smaku solą, polej olejem słonecznikowym. Potem wymieszaj i ugnieć ręką, aby warzywa puściły sok.
5. Teraz, przełóż warzywa do rękawa, a na nich poukładaj kurczaka w marynacie. Dodaj trochę masła i zabezpiecz szczelnie brzegi.
6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 45 minut. Gotowe!
Jeśli lubisz chrupiącą i złocistą skórkę, rozetnij rękaw piecz jeszcze do czasu, kiedy się pojawi. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!