Kurczak na słodkiej kapuście – Tak smacznego i aromatycznego dania mięsnego jeszcze nie jedliście. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku

Proste i szybkie w przygotowaniu danie mięsne na każdą okazję, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut.

Dodatkową zaletą tego dania jest to, że po włożeniu do piekarnika masz dodatkowy czas dla siebie lub miłą pogawędkę z bliskimi.
Moja rodzina jest tym daniem zachwycona i zawsze prosi o dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg białej kapusty,
  • 4 ćwiartek kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 1-2 cebule,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka pasty paprykowej lub sosu pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 30 g masła,
  • sól do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ćwiartki kurczaka umyj, usuń nadmiar tłuszczu i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, podziel je na dwie części.

2. W misce, wymieszaj sos pomidorowy lub pastę paprykową z 1 łyżką oleju słonecznikowego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

3. Przygotowaną marynatą, natrzyj dokładnie kurczaka i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

4. W tym czasie, obraną cebulę pokrój w piórka, kapustę drobno poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa dopraw do smaku solą, polej olejem słonecznikowym. Potem wymieszaj i ugnieć ręką, aby warzywa puściły sok.

5. Teraz, przełóż warzywa do rękawa, a na nich poukładaj kurczaka w marynacie. Dodaj trochę masła i zabezpiecz szczelnie brzegi.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 45 minut. Gotowe!

 

Jeśli lubisz chrupiącą i złocistą skórkę, rozetnij rękaw piecz jeszcze do czasu, kiedy się pojawi. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!