Zapiekanka „Gołąbek” – Doskonały smak tradycyjnego dania z genialnym sosem, zostanie z Wami na dłużej

To doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków, którą przygotujesz w zaledwie kilka chwil.

Najsmaczniejszą zapiekankę z mielonym mięsem i kapustą, polecam wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań w nowej, oryginalnej odsłonie i ceniącym swój cenny czas spędzony w kuchni. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • główka kapusty białej,
  • mięso mielone (np. z szynki i łopatki) – 1kg,
  • rosół – 500 ml.
  • pieczarki – 500 g,
  • przecier pomidorowy – 100 ml,
  • ryż – 2 woreczki,
  • cebula – 2 szt.
  • szczypiorek,
  • masło – 1 łyżeczka,
  • mąka – 1-2 łyżki,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka i czosnek.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Poszatkowaną kapustę włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 5 minut. Ryż, gotuj w osolonej wodzie przez 7 minut. Obraną cebulę pokrój w drobną kosteczkę.

2. Mięso mielone dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, czerwoną słodką papryką i dokładnie wymieszaj.

3. Na dno naczynia żaroodpornego, ułóż warstwę kapusty, potem warstwę mięsa i polej przecierem pomidorowym. Warstwy układaj naprzemiennie do wyczerpania składników.

4. Piecz zapiekankę w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 1,5 godziny. Po 15 minutach pieczenia, zalej zapiekankę przygotowanym wcześniej rosołem, a kilka minut przed końcem pieczenia odlej cały płyn z zapiekanki do osobnego naczynia.

5. W małym garnku rozpuść łyżkę masła i podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki. Następnie, zalej warzywa rosołem i duś przez kilka minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i zaciągnij mąką.

6. Zalej zapiekankę przygotowanym sosem i zapiekaj jeszcze kilka minut. Gotowe!

 

Zapiekankę podawaj na gorąco, posypaną drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego!

error: Content is protected !!