Idealne ciasto na pierogi – Poznaj genialny trik i nie martw się czy wyjdzie. Idealne pierogi masz już w zasięgu ręki

Od dzieciństwa uwielbiam pierogi w każdej postaci i zarówno moja mama, jak i wcześniej babcia z prawdziwą przyjemnością lepiły je dla nas w ogromnych ilościach.

 

Zawsze towarzyszyłam im podczas tego żmudnego zajęcia i wydawało mi się to tak samo proste jak ich jedzenie. Myliłam się.

 

Przez wiele lat próbowałam przygotować idealne ciasto, które nie będzie twarde i z łatwością będzie dało się sklejać z nadzieniem w środku. Za każdym razem na pomoc musiała przyjść mi mama.

 

Oczywiście nadszedł wreszcie czas, kiedy powiedziała dosyć i kazała mi uważnie słuchać i zapisywać przepis. Zanotowałam i od tamtej pory korzystam tylko z tego przepisu. Ciasto jest zawsze doskonałe, a moi bliscy zajadają się pierogami jak niegdyś ja.

 

Idealne ciasto na pierogi, bez względu na to co kryją w środku, to odpowiednie proporcje mąki, wody, soli i oleju.
Większość z nas popełnia ten sam błąd i zamiast gorącej wody lub mleka, dodaje zimną – to podstawowy sekret zawsze idealnego ciasta.

 

Jakie więc proporcje składników należy zachować, aby ciasto zawsze wyszło miękkie i smaczne? Oto one. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka gorącego mleka lub wrzącej wody;
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka soli;
  • trochę sody oczyszczonej (opcjonalnie) i oleju.

 

Teraz, wystarczy połączyć ze sobą składniki i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto – na idealne pierogi. Smacznego!

error: Content is protected !!