Orzechowiec – Doskonałe ciasto na świąteczny stół, które zachwyci smakiem każdego bez wyjątku

Nie znam lepszego ciasta na świąteczny stół, jak orzechowiec według sprawdzonego przepisu mojej babci.

Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie, a składniki są łatwo dostępne w każdym osiedlowym sklepie. Aromat unoszący się w całym domu podczas pieczenia sprawia, że najmłodsze pociechy nie mogą doczekać się świątecznego biesiadowania i najchętniej wymieniły by swoją porcję obiadową na nawet najmniejszy kawałek pysznego orzechowca. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 100 g biszkoptów
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 80 g cukru
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czekolada do dekoracji

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 700 ml mleka
  • 100 g masła
  • 300 ml 30% śmietanki
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek stołowych cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 40 g cukru i wstaw do lodówki, a żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, olejem, zmielonymi orzechami i biszkoptami. Następnie, połącz ze sobą masę orzechową z ubitymi białkami.

2. Przygotowane ciasto, wyłóż do formy o wymiarach 40 x 28 cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 8 – 10 minut. Upieczone ciasto po całkowitym wystudzeniu, przekrój na pół.

3. W tym czasie, przygotuj krem: W garnku, doprowadź do wrzenia 500 ml mleka. W pozostałym mleku, rozpuść budynie, dodaj 3 żółtka, cukier i dobrze wymieszaj.

4. Do gotującego się mleka, wlej przygotowaną mieszankę i mieszając gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje i stanie się jednolita i kremowa. Wtedy zdejmij z ognia.

5. Kiedy masa przestygnie, dodawaj stopniowo roztopione masło nie przerywając mieszania.

6. Przestudzonym kremem, wysmaruj obficie jedną część biszkopta i przykryj drugą lekko dociskając.

7. Wierzch ciasta, wysmaruj ubitą na sztywno śmietanką z cukrem waniliowym. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

 

Przed podaniem, posyp całą powierzchnię ciasta startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą, pokrój na porcje i zacznij parzyć aromatyczną kawę. Smacznego!

error: Content is protected !!