Szarlotka z pianką budyniową – Nigdy nie jadłam lepszej, zawsze gości na moim świątecznym stole. Moi bliscy ją uwielbiają
Do doskonałej szarlotki nie muszę nikogo przekonywać, jednak co powiesz na doskonałą szarlotkę z pyszną pianką budyniową?
Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, a najtrudniejsze do zrobienia w tym przepisie jest cierpliwe oczekiwanie. Szarlotka przygotowana według tego przepisu wprost rozpływa się w ustach, obok niej nikt nie przejdzie obojętnie.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
mąka tortowa – 300 g
-
masło – 200 g
-
proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
-
cukier puder – 3 czubate łyżki
-
żółtka 4 szt.
-
bułka tarta (do oprószenia spodu ciasta)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
-
jabłka – 1 kg
-
cukier – 2 czubate łyżki
-
sok wyciśnięty z jednej cytryny
-
cynamon – 1 płaska łyżeczka
-
skrobia ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
-
cukier – 160 g
-
cukier wanilinowy – 1 opakowanie
-
białka – 4 szt.
-
budyń waniliowy (lub śmietankowy) – 2 opakowania (80 g)
-
olej – 100 ml
PRZYGOTOWANIE:
1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego: Żółtka utrzyj z cukrem, następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekane, schłodzone masło. Połącz ze sobą składniki i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
2. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Umyte i obrane jabłka bez gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij z nich sok i podsmaż na rozgrzanej patelni z cukrem, cynamonem i sokiem wyciśniętym z cytryny do całkowitego odparowania wody – przez ok. 10 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.
3. Formę, wyłóż papierem do pieczenia, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Zetrzyj na nią pierwszą część ciasta równomiernie na całej powierzchni.
4. Piecz ciasto w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 10 minut i pozwól mu lekko przestygnąć.
5. W tym czasie, przygotuj piankę: Na wysokich obrotach miksera, ubij na sztywno białka z cukrem i cukrem waniliowym.
6. Potem zmniejsz obroty miksera i nie przerywając ubijania, dodaj budyń i na koniec olej. Pianka powinna być delikatna i puszysta.
7. Na jeszcze ciepłe, upieczone wcześniej ciasto, wyłóż nadzienie jabłkowe i piankę budyniową. Warstwy, przykryj startą na tarce drugą część ciasta.
8. Piecz całość w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut – aż się zarumieni. Gotowe!
Przed podaniem, posyp szarlotkę obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich na kawę. Smacznego!