Lekkie ciasto cytrynowe – Pyszne i aromatyczne ciasto, które zrobisz ekspresowo i zaskoczy wszystkich gości bez wyjątków

Ekspresowe i aromatyczne ciasto, które nie może się nie udać, polecam w szczególności zapracowanym miłośnikom domowych słodkich wypieków, ceniącym swój czas spędzony w kuchni.

 

Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie, a łatwość i szybkość przygotowania ciasta z minimalnego zestawu łatwo dostępnych składników to prawdziwa przyjemność pieczenia. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • mąka pszenna – 280 g
  • masło – 200 g
  • cukier – 180 g
  • jajka – 4 szt.
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier waniliowy – 10 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • kandyzowane owoce (opcjonalnie)

 

SKŁADNIKI NA LUKIER:
  • cukier puder – 120 g
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • woda

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij mikserem jajka z cukrem. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miękkie masło, cukier waniliowy, startą skórkę i sok z połowy cytryny. Mieszaj do czasu uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Na koniec, dodaj kandyzowane owoce (opcjonalnie) i wymieszaj.

2. Do okrągłej formy o wymiarach 24 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, przełóż gotowe ciasto i wygładź z wierzchu.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 40-50 minut. Gotowość ciasta, sprawdzaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Ciasto po upieczeniu, odstaw do wystygnięcia.

4. W tym czasie, przygotuj lukier: Wodę z sokiem z cytryny, wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Gotowe!

 

Udekoruj wystudzone ciasto, przygotowanym lukrem według uznania i poczekaj, aż zastygnie. Potem podziel na porcje i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!