Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie, a dodatkową zaletą jest ekspresowe przygotowanie i nieskończone pochwały z ust bliskich i obecnych gości. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania, rozwiń na oprószonym mąką blacie roboczym i lekko rozwałkuj.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodaj mięso mielone i smaż do miękkości, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną śmietany (opcjonalnie). Gotowe nadzienie, odstaw do wystygnięcia.
3. W czasie, rozwałkowane ciasto przełóż do formy tak, aby wystawało poza nią. Teraz, ułóż wystudzone nadzienie i kilka plasterków cebuli.
4. Wystające z formy ciasto, ponacinaj po bokach, aby można było swobodnie zapleść ciasto z wierzchu w warkocz. Wierzch wysmaruj obficie roztrzepanym jajkiem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 30 minut. Gotowe!