Bułeczki z mielonym – Doskonała przekąska w kilka minut, dla wszystkich miłośników domowych wypieków. Koniecznie musisz spróbować

Bułeczki z mielonym, to doskonała przekąska dla każdego i na każdą okazję. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut z tanich i łatwo dostępnych składników, które zazwyczaj zawsze masz w swojej kuchni.

 

Delikatne i miękkie ciasto z aromatycznym, mięsnym wnętrzem to prawdziwe niebo w gębie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 500 ml kefiru
  • 300 g mięsa mielonego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • mąka
  • 1 cebula
  • czosnek (według uznania)
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione zioła

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku, na małym ogniu podgrzej kefir (nie gotuj!), a następnie dodaj sodę, sól i cukier. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą, zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut. Do nieco przestudzonej masy, dodawaj stopniowo mąkę i ciągle mieszając doprowadź do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.

 

2. Czas na nadzienie: W misce, wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami.

3. Na rozgrzanej patelni ze sporą ilością oleju (ok. 1 cm.), wyłóż porcje ciasta i rozpłaszcz. Następnie szybko nałóż na środek porcję nadzienia i przykryj warstwą ciasta. Pamiętaj, że czynność tą musisz wykonać szybko, aby brzegi ciasta połączyły się ze sobą.

4. Smaż z każdej strony na małym ogniu na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!