Szynka bajeczna – To najbardziej aromatyczne, delikatne, soczyste i najsmaczniejsze mięso jakie dotąd jadłam. Piekę ją w ten sposób od wielu lat i zawsze zachwyca moich bliskich

Przepis na bajeczną szynkę pieczoną, dostałam wiele lat temu od cioci z południa Polski. Od tamtej pory zawsze gości na każdym uroczystym stole i zachwyca smakiem bliskich i zaproszonych gości.

 

Jej wyjątkowy aromat, przez długi czas unosi się w całym domu po pieczeniu, a doskonały smak i soczystość sprawia, że nie można jej się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 3 kg mięsa od szynki wieprzowej
  • 20 g tymianku
  • 20 g rozmarynu
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 3 selery
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 6 łyżek dżemu z pomarańczy
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 3 liście laurowe

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużej formy, włóż umytą, osuszoną ręcznikiem papierowym i ciasno związaną sznurkiem szynkę. Następnie, zalej formę z mięsem wrzątkiem do 1/3 jej wysokości.

2. Obraną marchewkę i seler, pokrój w kosteczkę, a obrana cebulę pokrój na ćwiartki. Przełóż warzywa do formy, dodaj liście laurowe, pieprz, tymianek i rozmaryn.

 

3. Skórkę z cytryny i pomarańczy zetrzyj na tarce i wraz z wyciśniętym sokiem z cytryny i solą, zalej mięso w formie.

4. Przykryj formę folią aluminiową i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170 ° C, przez 75 minut. Potem, wyjmij formę z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez 30 minut.

 

5. Po tym czasie, odetnij ostrym nożem skórę z szynki i ponacinaj ją na całej powierzchni tworząc kratkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i piecz w piekarniku przez kolejne 20 minut.

6. Ponownie wyjmij formę z piekarnika, wysmaruj na całej powierzchni dżemem z pomarańczy i piecz kolejną godzinę. Gotowe!

 

Przed podaniem, pozwól mięsu całkowicie wystygnąć. Świetnie smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

error: Content is protected !!