Leniwe kluski – Według tego sprawdzonego przepisu, robię je od wielu lat. Nie mogą równać się z żadnymi innymi

Wszyscy doskonale pamiętamy ten smak z dzieciństwa i z czystą przyjemnością zajadamy się nimi również dziś.

 

Doskonałe danie na słodko, które najbardziej lubią moje najmłodsze pociechy. Według tego sprawdzonego przepisu, robię je od wielu lat i zawsze tak samo zachwycają smakiem wszystkich moich bliskich. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg twarogu,
  • 1-1,5 szklanki mąki,
  • 1-2 jajka,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie),
  • śmietana do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, przetrzyj twaróg przez sito, a następnie dodaj jajka, masło, sól, cukier i przesianą mąkę. Wymieszaj dokładnie i zagnieć jednolite ciasto.

2. Na posypanym mąką blacie roboczym, podziel ciasto na dwie części, z każdej uformuj wałeczek i lekko je spłaszcz. Wałeczki pokrój ukośnie na małe kawałeczki.

3. Wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe!

 

Leniwe kluski, najlepiej smakują na słodko. Podawaj polane masłem lub kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Smacznego!

error: Content is protected !!