Babka fińska – Ekspresowy deser na każdą okazję i dla każdego. Zrobisz ją w 25 minut i wprost rozpływa się w ustach

Genialnie prosta i szybka w przygotowaniu babka fińska, która zachwyci smakiem nie tylko bliskich, ale również zaproszonych gości.

 

Pięknie wygląda, więc ozdobi każdy uroczysty stół, a składniki zawsze masz w swojej kuchni. Według tego przepisu, piekę ja od wielu lat i zawsze tak samo zachwyca wszystkich swoim smakiem. Ta babka nie może się nie udać, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, ubij jajka z cukrem, następnie dodaj kwaśną śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Gotowe ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 °C, przez 20 minut. Gotowość ciasta, sprawdzaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką. Gotowe!

 

Po upieczeniu, pozwól mu całkowicie wystygnąć i udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

error: Content is protected !!