Czekoladowe ciasto warstwowe – Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu deser, który możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia
Domowe wypieki, według starych i sprawdzonych przepisów, to najlepszy sposób na doskonały deser dla bliskich na każdą okazję.
Połączenie ciasta czekoladowego z delikatną, puszystą i zdrową masą serową nie ma sobie równych. Pięknie wygląda, smakuje wyśmienicie i przygotujesz je z łatwością i prawdziwą przyjemnością. Gwarantuję, że obok niego nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
-
170 g mąki pszennej,
-
120 g cukru,
-
100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego,
-
80 g kwaśnej śmietany,
-
50 g ciemnego kakao,
-
4 jaja,
-
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
-
szczypta soli.
SKŁADNIKI NA KREM:
-
400 g twarogu z wiaderka,
-
250 g mleka skondensowanego,
-
100 g kwaśnej śmietany,
-
50 g ciemnego kakao.
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
-
100 g gorzkiej czekolady,
-
60 g masła,
-
40 ml mleka.
DO NASĄCZENIA CIASTA:
-
100 ml wody,
-
20 ml mocnego alkoholu – koniaku lub brandy,
-
50 g cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce, dokładnie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i solą.
2. Jajka ubij z cukrem, potem dodaj olej i śmietanę. Następnie, dodawaj suche składniki i mieszaj mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
3. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wygładź.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 stopni C, przez 12-15 minut. Gotowość ciasta, sprawdzaj drewnianym patyczkiem. Upieczone ciasto, odstaw do wystygnięcia.
5. Całkowicie wystudzone ciasto, przekrój na 4 części – będą tworzyły kolejne warstwy ciasta.
6. W garnku, zagotuj wodę z cukrem, a kiedy całkowicie wystygnie, dodaj alkohol i wymieszaj. Gotowym ponczem, nasącz wszystkie części ciasta.
7. Teraz, przygotuj krem: Twaróg, śmietanę, mleko skondensowane i kakao, ubijaj mikserem do uzyskania jednolitej masy.
8. Układaj ciasto warstwami naprzemiennie biszkopt i przygotowany krem. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
9. W tym czasie, przygotuj polewę: W małym garnku, podgrzej miękkie masło z mlekiem. Następnie, dodaj pokruszona czekoladę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Gotowe!