Próbowałam wielu świetnych przepisów i kilka z nich wykorzystuję już od wielu lat. Jednym z takich przepisów jest właśnie ten, na faszerowane pieczarki mięsem, mozzarellą i aromatycznymi ziołami. Bez względu na to, jakiego mięsa użyjesz, zawsze wychodzą pyszne i zachwycają smakiem bliskich i zaproszonych gości.
Pamiętaj jednak, że ser mozzarella jest dość słony, zatem zachowaj szczególną ostrożność z soleniem poszczególnych składników. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Pieczarki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij nóżki. Odcięte nóżki pieczarek, drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem wraz z posiekaną cebulą.
2. Kiedy zawartość patelni wystygnie, wymieszaj je z mięsem mielonym, posiekana natka pietruszki, bułka tartą i przyprawami.
3. Całość, dopraw do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i wypełnij przygotowanym nadzieniem kapelusze pieczarek.
4. Pieczarki z nadzieniem, poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Po tym czasie, posyp pieczarki startą na tarce o drobnych oczkach mozzarellą i piecz kolejne 10 minut. Gotowe!