Doskonała, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka francuska, to połączenie smaków, którym nikt się nie oprze. Ulubione produkty, podane w nieco innej postaci zawsze będą smakować i zachwycać sposobem ich podania, nawet najmłodsze pociechy. Przepis polecam osobom lubiącym eksperymentować w kuchni i ceniącym swój czas w niej spędzony. Do dzieła!
1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedź, ugnieć na gładkie puree z masłem i mlekiem.
2. Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż drobno posiekaną cebulę z pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
3. Potem, dodaj umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym, pokrojonym w kosteczkę filetem z kurczaka. Smaż przez kilka minut – do miękkości.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego, ułóż równomiernie puree ziemniaczane i wygładź. Teraz, ułóż warstwę podsmażonych pieczarek z kurczakiem i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem żółtym.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 °C, przez 20 minut. Gotowe!