Przepis na chleb wieloziarnisty mam już od wielu lat i piekę go bardzo często. Moi bliscy go uwielbiają i prawdę mówiąc, nie specjalnie cieszą się z każdego innego pieczywa zakupionego w osiedlowym sklepie.
Jedno jest pewne, przygotujesz go szybko i możesz dowolnie modyfikować użyte dodatki. W Twoim pieczywie może znaleźć się dokładnie to, co Ty i Twoi bliscy lubicie najbardziej. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. W głębokiej misce, wymieszaj pozostałe składniki, a następnie dodaj zaczyn drożdżowy. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.
2. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
3. Gotowe ciasto, przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypana bułką tartą.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 – 200 °C, przez 50 minut. Wypieczony chleb będzie rumiany i brązowy. Gotowe!