Połączenie delikatnego ciasta z nadzieniem jajecznym ze szczypiorkiem pod mleczno – jajeczną pierzynką, to prawdziwe niebo w gębie. Moi bliscy wprost uwielbiają moją tartę z jajkiem, a ja z prawdziwą przyjemnością piekę ją tak często jak jest to możliwe. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W misce, utrzyj miękkie masło z przesianą mąką, sodą i solą.
2. Następnie, dodaj żółtko, 2 łyżki wody i szybko zagnieć kruche ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Ugotowane na twardo jajka, pokrój w drobną kosteczkę, szczypiorek posiekaj. Następnie, dodaj pokrojony w kosteczkę serek topiony i wymieszaj.
4. Schłodzone wcześniej ciasto rozwałkuj i wyłóż okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm., wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą – tworząc brzegi.
5. Ciasto w formie ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni i wyłóż na nie przygotowane wcześniej nadzienie.
6. W osobnej misce, wymieszaj pozostałe jajka z mlekiem, odrobiną soli i czerwonej słodkiej papryki. o do miseczki, posól i dodaj papryki. Zalej mieszanką nadzienie w cieście.
7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 30 minut. Gotowe!