Pijane ciasto nie nazywa się tak przypadkowo, dlatego też przygotuj ten genialny deser na imprezę lub uroczystość bez udziału dzieci. Gwarantuję, że całe dorosłe towarzystwo Ci za nie podziękuje i nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Pięknie wygląda i smakuje obłędnie, zatem spróbuj i przekonaj się sama!
1. W wysokiej misce, ubij mikserem jajka z cukrem na sztywno, potem dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec, dodaj ocet winny i ponownie wymieszaj na gładkie, jednolite ciasto.
2. Gotowe ciasto, przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 45 minut. Po upieczeniu, pozwól mu całkowicie wystygnąć.
3. W tym czasie, przygotuj krem: W kąpieli wodnej, rozpuść masło w wodzie, dodaj kakao, cukier i mieszaj do czasu, aż składniki połączą się ze sobą. Na koniec, dodaj alkohol, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
4. W upieczonym i wystudzonym wcześniej cieście, wydrąż dziurki na całej powierzchni, a w powstałe otwory, wlej przygotowany krem.
5. Czas na dekorację: Śmietankę, ubij mikserem na wysokich obrotach z śmietan fixem i cukrem pudrem na sztywno. Wyłóż pianę na równomiernie na całą powierzchnię ciasta i lekko wygładź. Wierzch, posyp startymi na tarce batonikami kokosowymi i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!