Babkę przekładaną, według tego sprawdzonego przepisu, przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników, które zawsze znajdziesz w swojej kuchni. Taki deser do popołudniowej filiżanki kawy, herbaty lub kubka gorącego kakao, zachwyci każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W misce, utrzyj żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę (lub jogurt), olej, wanilię i delikatnie wymieszaj. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj całość.
2. Schłodzone białka, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz delikatnie mieszając łyżką od dołu do góry z zawartością pierwszej miski.
3. Formę, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wyłóż do niej połowę ciasta, a na nie rozprowadź ulubiony dżem lub powidła. Potem, zalej pozostałym ciastem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!