Sałatki z kapusty fit – Smaczne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu przekąski, które możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia

Jeśli masz ochotę na coś smacznego, ale brakuje Ci pomysłów jak pogodzić zachcianki ze zdrowym odżywianiem – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

Poznaj propozycje dwóch genialnych sałatek z kapustą w roli głównej, obok których nikt nie przejdzie obojętnie. Jedz ile chcesz i nie martw się, że przytyjesz. Do dzieła!

 

Sałatka z jabłkiem i kukurydzą.

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g kapusty,
  • 100 g zielonych jabłek,
  • 1 ogórek świeży,
  • 3-4 łyżki jogurtu lub śmietany,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • kukurydza,
  • koperek,
  • sól i inne ulubione przyprawy do smaku.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kapustę drobno poszatkuj, ogórka pokrój w drobne paski. Umyte i obrane ze skórki jabłka, skrop sokiem z cytryny.

2. W wygodnej misce, połącz ze sobą warzywa, dodaj jogurt, posiekany koperek, odsączoną z zalewy kukurydzę, dopraw do smaku solą i ulubionymi przyprawami. Dokładnie wymieszaj i gotowe!

 

Sałatka z kolendrą i jajkiem

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g kapusty,
  • 4 jajka na twardo,
  • 3 łyżki śmietany,
  • kolendra,
  • koperek,
  • sól i inne przyprawy do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • oraz 1-2 łyżeczki musztardy.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wygodnej miski, poszatkuj drobno kapustę, dodaj oddzielone od żółtek, pokrojone w kosteczkę białka jajek, kolendrę i posiekany koperek.

 

2. Żółtka rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj oliwę z oliwek, śmietanę, musztardę i dokładnie wymieszaj. Przygotowana mieszanką, polej poszatkowaną kapustę i ponownie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 30 minut.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!