Kieszonki wieprzowe z farszem – Genialne danie obiadowe lub ciepła kolacja dla każdego i na każdą okazję. Koniecznie musisz spróbować

Przepis polecam w szczególności wszystkim miłośnikom dań mięsnych i nowinek kulinarnych oraz lubiącym eksperymentować w kuchni.

 

Miękkie, kruche i soczyste kieszonki z polędwicy wieprzowej, to idealna przystawka lub danie obiadowe dla każdego i na każdą okazję. Ich aromatyczne i pełne dodatków wnętrze sprawi, że obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 100 g boczku
  • 120 g twardego sera
  • 6 plasterków polędwicy wieprzowej(lub schabu)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz czarny mielony, papryka czerwona mielona do smaku
  • włoskie zioła
  • oliwa z oliwek

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Następnie, dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż do czasu, kiedy boczek się zarumieni.

2. W tym czasie, w misce wymieszaj starty na tarce o grubych oczkach ser z posiekaną natką pietruszki. Dodaj zawartość miski do smażącego się boczku z cebulą.

3. Polędwicę (lub schab), pokrój w grube plastry i zrób w każdym głębokie nacięcie, tworząc kieszonkę.

4. W misce, wymieszaj oliwę z pieprzem, solą, włoskimi ziołami i czerwoną mieloną papryką.

5. Przygotowane wcześniej plastry mięsa, wypełnij nadzieniem i wysmaruj z wierzchu marynatą.

6. Każda kieszonkę, podsmaż z każdej strony na rozgrzanej patelni z oliwą, a następnie poukładaj na wysmarowanej oliwą blaszce. Przykryj blaszkę zwilżonym wodą papierem do pieczenia, a następnie folia aluminiową.

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut.

8. W tym czasie, umyj i pokrój pozostałe warzywa, przełóż je do miski i polej oliwą z oliwek. Dopraw  do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.

9. Piecz na grillu lub na patelni grillowej z każdej strony do miękkości. Gotowe!

 

Gotowe kieszonki z pysznym, aromatycznym wnętrzem najlepiej smakują w towarzystwie grillowanych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!